Intrebari frecvente

1. Fabrica de Baterii este instalator autorizat in programul Casa Verde?

Da, ne gasiti in lista publicata de AFM la pozitia 190, denumirea companiei fiind S.C. Unic Biz Concept S.R.L. Vezi lista aici.

 

 

2. Care sunt pasii urmatori dupa ce am ales ca instalator Fabrica de Baterii?

 • analiza dosarului de catre noi pentru a determina daca acesta este sau nu eligibil
 • aprobarea dosarului de catre AFM si publicarea listei cu beneficiari aprobati
 • instalarea sistemului fotovoltaic
 • depunerea dosarului de prosumator
 • emiterea certificatului de racordare

 

3. De ce primesc un bon de cumparaturi pe siteul fabricadebaterii.ro de 2.000 lei pentru kitul de 3 kW si de 1.000 lei pentru kitul de 4 kW.

Ne dorim sa oferim cat mai multe benefici clientilor nostri pentru a compensa total sau partial valoarea contributiei proprii din cadrul programului Casa Verde.

 

4. Invertoarele folosite de catre Fabrica de Baterii respecta standardul SREN/IEC 62109 conform cerintelor din ghidul AFM?

Da, invertoarele folosite de catre Fabrica de Baterii respecta standardele SREN/IEC 62109-1 si SREN/IEC 62109-2. Puteti citi ghidul AFM aici. Fisele tehnice ale invertoarelor le puteti consulata la noi pe site.

 

5. Invertoarele folosite de catre Fabrica de Baterii respecta standardele SREN/IEC 61215 si SREN/IEC 61730 conform cerintelor din ghidul AFM?

Da, panourile folosite de catre Fabrica de Baterii respecta standardele SREN/IEC 61215 si SREN/IEC 61730. Puteti citi ghidul AFM aici. Fisele tehnice ale panourilor le puteti consulata la noi pe site.

 

6. Care sunt componentele sistemului de panouri fotovoltaice?

 • panourile fotovoltaice - cu o putere insumata de minimum 3 kW
 • invertorul - cu o putere instalata de minim 3 kW
 • structura de sustinere a sistemului fotovoltaic
 • tablou electric de curent continuu
 • tablou electric de curent alternativ
 • instalatia de legare la pamant
 • sistemul de protectie contra descarcarilor atmosferice

Toate componentele de mai sus le regasiti la noi pe site unde puteti sa cititi mai multe detalii si specificatiile tehnice.

 

7. Ce reprezinta mai exact instalatia de legare la pamant?

Toate componentele si protectiile incluse vor fi legate la priza de pamant existenta a beneficiarului. Ne vom asigura ca priza de pamant functioneaza in parametrii ceruti pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. In cazul in care priza de pamant nu corespunde, vom gasi impreuna cu beneficiarul cea mai potrivita solutie pentru aducerea in parametri.

 

8. Ce inseamna sistem de protectie contra descarcarilor atmosferice?

Atat pe partea de curent continuu cat si pe partea de curent alternativ, vom instala in tablourile electrice, dispozitive de protectie la suprasarcina astfel incat echipamentele montate sa nu fie afectate de descarcarile atmosferice.

 

9. De ce mai montati sisteme de protectie contra descarcarilor atmosferice daca invertoarele au deja integrate aceste protectii?

Fabrica de Baterii instaleaza pentru orice sistem fotovoltaic aceste protectii  in tablourile electrice, indiferent daca sunt sau nu prezente in echipamente. Explicatia simpla este ca intotdeauna este bine sa ai o protectie in plus. Explicatia mai lunga vine din considerente tehnice dar reprezinta si o cerinta de baza a AFM, prin ordinul pentru aprobarea Ghidului de Finantare al programului Casa Verde.

 

10. Cand trebuie sa platesc contributia proprie?

Conform recomandarii AFM, contributia proprie se plateste dupa publicarea pe siteul AFM a listei beneficiarilor aprobati. Vezi aici recomandarea.

 

11. Cat timp am pentru a alege instalatorul?

In conformitate cu Ghidul de Finantare Art. 20 alin. (1), termenul este de 90 de zile incepand cu data de 23.01.2024. Puteti consulta comunicatul de presa al AFM in acest sens, aici.

 

12. Pot schimba instalatorul actual cu Fabrica de Baterii?

Da, conform Ghidului de Finantare AFM, Beneficiarul se poate transfera o singura data la un alt instalator, in vederea implementarii proiectului.

Vezi aici cum poti alege instalatorul. Consulta aici Ghidul de Finantare AFM.

 

13. Ce garantie am pentru echipamente si servicii, daca aleg ca instalator Fabrica de Baterii?

 • 12 ani pentru panourile fotovoltaice JA Solar
 • 5 ani pentru invertoarele Deye
 • 10 ani pentru structura de sustinere a panourilor
 • 5 ani pentru montaj

 

14. Fabrica de Baterii solicita avans de la clientii inscrisi in programul Casa Verde?

Nu, Fabrica de Baterii nu solicita avans. Suntem o firma serioasa, cu echipamente pe stoc si consideram ca fortarea clientilor, pacalirea acestora sunt actiuni profund injuste.

 

15. Se poate configura un kit diferit de cele prezentate pe site?

Da, putem configura orice kit dorit de client. Trebuie totusi tinut cont de realitatea din teren, respectiv spatiul disponibil pentru panouri si puterea instalata a bransamentului (care chiar daca se poate rezolva cu un spor de putere, acesta nu este intotdeauna este posibil).